Zašto
baš
dunje?

Zašto
ne?

Dunja nas definiše,
destilerija nas predstavlja

MIKO je, pre svega, priča o dunjama, u kojoj je rakija samo poglavlje. Oduvek se pitamo kako je vrednost ovog prefinjenog voća zaboravljena kroz vekove.

Iako dugo krasi mediteranske voćnjake, dunja je zadržala status retkog ploda, zahtevajući specifične klimatske uslove. Upravo su takvi uslovi prisutni u Aleksandrovačkoj župi, što je bio jedan od ključnih faktora u odluci da baš dunje zasadimo na 33 hektara.

Destilerija u srcu dunjara je prirodna posledica ove odluke.

Osetljivost stabla dunje u ranim godinama razvoja takođe je smanjila njen plasman u zasade širom sveta. Pored retkosti, to je dodatno povećalo dragocenost ovog ploda, za nas predstavljajući izazov.

Ipak, uz stručnu brigu i posvećenost, MIKO dunjar nas već tri godine nagrađuje zlatnim darovima optimalne zrelosti. To doživljavamo kao znak zahvalnosti na pruženoj šansi i zato verujemo da dunja zaslužuje renesansu.

Naš voćnjak broji 21,136 stabala dunje – imamo 21,136 razloga da se zalažemo za povratak zlatnog ploda u fokus industrija...

Dunjevača je prvi korak MIKO priče, ali je naša misija da u budućnosti ostvarimo pun potencijal dunje kroz širi asortiman proizvoda.

Zlato prirode kroz vekove

Božanska, dragocena, mistična - epiteti koje je dunja stekla u svojoj istoriji, noseći bogato simbolično nasleđe zbog svoje zlatno-žute boje i opojnog mirisa. Dunja je često zaboravljeni član porodice ruža, ali svojim jedinstvenim karakterom zauzima posebno mesto između kruške i jabuke.

Potiče iz oblasti Kavkaza, Irana i Mesopotamije, gde je i pre više od hiljadu godina bila cenjena zbog intenzivne arome. U antičkoj kulturi, dunja je bila posvećena boginjama ljubavi i lepote Afroditi i Veneri, zbog čega se smatra simbolom plodnosti i zdravlja. Za MIKO, dunja je više od simbola, – ona je srž našeg poslovanja.

Miris koji inspiriše

Aroma dunje se ne zaboravlja - cvetna i intenzivna, s toplim notama meda koje se prepliću sa nežnim tragovima jasmina i kruške. Njen miris je istovremeno suptilan i bogat, evocirajući osećaj prirodne svežine i sofisticiranosti.

Iako se ređe jedu u sirovom stanju, određene sorte dunja u svojoj idealnoj zrelosti su itekako jestive i osvežavajuće bez prerade. Ipak, njena sposobnost transformacije kroz kuvanje ili destilaciju doprinosi mističnoj prirodi ove voćke.

Prerada dunje otkriva dubinu njenih aroma, ali i luksuznu, mekanu teksturu idealnu za razne delikatese i napitke.

Miris i ukus dunje su simboli koji nose priču staru vekovima, ali i osnova koja oblikuje naše proizvode danas – spoj nasleđa, prirode i strasti.