- Srb
- Eng
Verni smo umetnosti destilacije – zato čuvamo njenu prošlost dok usavršavamo budućnost rakije. MIKO destilerija živi u našem voćnjaku, na raskršću između dunjara i šljivaka, funkcioniše u skladu sa prirodom i na nju se oslanja.
MIKO pečat kvaliteta je prisutan je od prvog ploda do poslednje kapi, jer je svaki segment proizvodnje u našim rukama.
Zato je MIKO rakija izvor autentičnog voćnog ukusa, očuvanog u svom najčistijem obliku, bez šećera, pojačivača ukusa, aroma ili aditiva.
Neophodnu količinu šećera za proizvodnju rakije od dunje osiguravamo što kasnijom berbom, čekajući idealnu zrelost plodova. Ovaj pristup zahteva strpljenje i pažljivu dinamiku berbe, jer različite sorte ne sazrevaju istom brzinom.
Samo zdravi i optimalno zreli plodovi ostaju jedina osnova za vrhunsku rakiju – svaka kap je vredna čekanja.
Dok iščekujemo prvu berbu naših šljiva, šljivovicu proizvodimo od pažljivo odabranih, lokalno uzgajanih plodova šljive, čime podržavamo našu zajednicu.
Voće se prerađuje odmah nakon berbe kako bi se izbegla oksidacija, ali i sačuvala svežina ploda, optimalan nivo šećera i aroma.
S obzirom da je destilerija u voćnjaku, od momenta berbe do momenta primarne prerade prođe manje od sat vremena.
Naši iskusni podrumari rade merenje i sortiranje voća, istovar, pranje, primarnu preradu i tehnološki tretman, kao i transport do cisterni za kontrolisanu fermentaciju.
Vrenje voća obavlja se u savremenim inox cisternama sa kontrolisanom fermentacijom, od 5000 do 25000 litara. Proces fermentacije koji nadgleda naš tehnolog, zasniva se na višegodišnjem znanju, jer se iskustvom najbolje mogu odrediti idealni parametri transformacije šećera u alkohol.
Fermentacijom dobijamo dušu rakije, a destilacijom srce. Kljuk destilujemo na renomiranoj destilacionoj koloni nemačkog brenda „Kothe” kapaciteta 1000 litara, koristeći čistu energiju generisanu našim solarnim panelima.
Recikliramo i do 95% vode, s obzirom da se ista voda nakon destilacije koristi i za pranje destilacionog aparata. Aspekt održivosti bio je ključan faktor pri nabavci opreme, jer uvek težimo da naše poslovanje učinimo „zelenijim“, čuvajući prirodu čiji darovi čine temelje naše priče.
Proces dobijanja „srca“ destilata je završni i ključni korak, koji se bazira na stručnosti i intuiciji našeg tehnologa. Odabrane MIKO rakije takođe odležavaju u selekciji hrastovih barika od 225 litara, gde dobijaju željenu dubinu i karakter, čekajući pravi trenutak za flaširanje.