Proizvodnja koja čuva prirodu

MIKO rakija je istinski primer sistema od plantaže do flaše.

Na samom početku smo doneli odluku da uzgajamo naše voće, koristimo našu vodu, proizvodimo našu energiju – sve na jednom mestu. Priroda je naš pogon, zato težimo ka budućnosti u kojoj održivost nije samo cilj, već način života. Naša zelena misija je da svaki korak proizvodnje, od ploda do otpada, zaokružimo u samoodrživi ciklus na imanju.

Na putu da postanemo prva destilerija sa neto-nultom emisijom ugljen-dioksida u Srbiji, konstantno optimizujemo procese poslovanja, podržavajući očuvanje prirodnih resursa za generacije koje dolaze.

      Na putu da postanemo prva destilerija sa neto-nultom emisijom ugljen-dioksida u Srbiji, konstantno optimizujemo procese poslovanja, podržavajući očuvanje prirodnih resursa za generacije koje dolaze.

          • Zeleni otisak
            Destilerija je smeštena u srcu voćnjaka, što je značajno za smanjenje našeg karbonskog otiska. Plod se prerađuje odmah nakon berbe, čime se eliminiše potreba za dugim transportom.

            Osim što time čuvamo svežinu i aromu plodova koji su preduslov za vrhunski kvalitet proizvoda, on-site proizvodnjom izbegavamo visoke emisije štetnih gasova i dodatno zagađenje okoline.
          • Energetska nezavisnost
            Od optimalne zrelosti ploda u voćnjaku, do pažljive transformacije voća u rakiju – uvek se oslanjamo na snagu sunca. Za kompletan rad MIKO destilerije koristi se obnovljiva energija iz solarnih panela, postavljenih na samom imanju.

            Celokupnu opremu unutar destilerije, poput paletara i viljuškara, takođe pokreće naša solarna elektrana. Ponosni smo što čistom energijom proizvodimo čistu rakiju, tako da je svaka MIKO čašica - čašica sunca.
          • Reciklirana voda
            Što se tiče samog procesa destilacije, voda je vitalan element. U fazama hlađenja tokom deflegmacije i kondenzacije ona dostiže visoke temperature, preko 60°C. Kako bismo maksimalno iskoristili njen energetski potencijal, istu vodu nakon destilacije koristimo za pranje destilacionog aparata, kao i predgrevanje komine za naredni ciklus.

            Preostala voda se vraća u sistem nakon hlađenja, na ponovno korišćenje. Kroz ovaj zatvoreni ciklus reciklira se i do 95% vode, što znatno doprinosi održivosti stvaranja MIKO rakije.
          • Kompostiranje
            Nakon proizvodnje rakije generiše se značajna količina voćnih ostataka. Zato uveliko radimo na projektu transformacije ovog ostatka u prirodno đubrivo, ujedno smanjujući otpad i emisije metana u životnoj sredini.

            Kompost će se koristiti za đubrenje i obogaćivanje zemljišta voćnjaka – time će naš plod napraviti jedan ciklus, jer od prirode uzimamo, uz prirodu stvaramo, zatim prirodi i vraćamo.
          • Ambalaža
            Istražujemo ekološki prihvatljive mogućnosti za celokupnu ambalažu naših proizvoda. Osim toga što će poklon kutija biti napravljena od recikliranog materijala, za sada će i čepovi MIKO rakija takođe biti ekološki sertifikovani.

            U planu nam je da minimum jedan proizvod u MIKO asortimanu u bliskoj budućnosti bude u 100% održivoj ambalaži.
          • Navodnjavanje
            Svesni smo količine vode neophodne za održavanje 38,5 hektara voća. Zato smo čistu vodu sa jednog od najvećih izvorišta u blizini imanja sproveli cevovodom do MIKO voćnjaka, a skladištimo je u tanku kapaciteta milion litara. Implementirali smo efikasan kap po kap sistem navodnjavanja, koji omogućava precizno zalivanje što bliže korenu stabla.

            U poređenju sa standardnim metodama zalivanja, sistem može uštedeti i do 50% ovog dragocenog resursa, izbegavajući bespotrebno rasipanje i gubitak vode usled isparavanja.
          • Električna vozila
            Destileriju već pokreće naša solarna elektrana, što uključuje i električnu opremu, poput paletara i viljuškara. Planiramo integraciju 100% obnovljive energije i u održavanje voćnjaka, prelaskom na električne traktore koji će se takođe napajati sunčevom energijom. Time ćemo značajno umanjiti zavisnost od fosilnih goriva i minimalizovati emisije ugljen-dioksida.